måndag 28 mars 2011

Hej och välkomna!

Hej och välkomna till en matblogg som egentligen borde heta "soppa på en spik" eller liknande eftersom det är så maten lagas i detta hem. Trots storhandlingar, inköpslistor och receptplanering tycks det av någon outgrundlig anledning ändå alltid sluta med improviserade maträtter och halvföljda recept. Ofta för att det fattades något i kylen, men också för att familjen blev sugen på något annat eller helt enkelt för att jag tyckte att "det blir nog bättre så här.." Ibland blir det bättre, ibland blir det sämre, men det blir alltid mat! :) Det finns dock en rätt som det näst intill är straff på att "soppa till" för mycket. Fredagsburgaren. Och därför är det väl på sin plats att den får äran att presenteras i detta första inlägg.

Fredagsburgaren

Fredagsburgaren kom till någon gång i höstas som en följd av att jag och min karl fick barn. Med detta följde föräldraledighet och inga mer kvälls- och helgjobb för min del vilket gjorde att även vi, som så många andra, kunde börja fredagsmysa. Till en början med tv:n på ständig paus eftersom det alltid kom väldigt mycket barn-pyssel emellan precis när det var dags att laga mat och äta mat. Hamburgaren blev snart till ett evighetsprojekt som fortfarande utmanar oss varje fredagskväll. Mycket handlar om timing. Att se till att burgare och tillbehör är klara samtidigt som bordet är dukat, tv-soffan iordning och eventuella barn (som inte äter burgare) är belåtna och placerade på fördelaktigt sätt så att föräldrarna lugnt kan sitta med en burgare i handen utan att behöva avbryta sig (alltför många gånger) och därmed riskera kall mat.



Till hamburgarna behövs:

nötfärs (vi använder ekologisk, det blir godare och innehåller inte lika mycket vatten som den andra)
Lea & Perrins worcestershire sauce
salt
svartpeppar
smör att steka i

Tillbehör:
salladsblad
gurka
tomat
ost
bostongurka eller skivad saltgurka
dressing
ketchup
Hamburgebröd och klyftpotatis

Gör så här:

Börja med potatisen.
Sätt ugnen på 225 grader
Klyfta potatisen och blanda i en bunke med olja salt och eventuellt lite svartpeppar.
Häll upp på bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i ugnen ca 30-40 min beroende på mängden potatis.
Beräkna 2-3 potatisar per person.

Skiva upp alla tillbehör och duka.

Hamburgare
Blanda färsen (500g blir 4 burgare) med salt, kvarnmalen svartpeppar och worcestershire sauce.
Stek en liten provbit och smaka av kryddningen. Krävs ofta mer krydda än man tror :)
Forma burgare och stek i smör.

Burgarna kan förvaras under folie till det är matdags men potatisen tappar krispet om man täcker över dem! Vi brukar värma hamburgebröden en stund i ugnen när potatisen tagits ut medan resten av maten dukas fram. Jag tycker att friscobröden är absolut godast medan herrn i huset tycker bättre om "vanliga" som enligt hans mening inte är lika brödiga.

En fredagsöl eller klassisk coca cola är passande att dricka till.
Bebisen som åt kvällsgröten under tiden maten lagades hade fullt sjå med en stor gurkbit medan vi åt fredagsburgare sist. Tänk att så lite kan roa (och utmana) så mycket :)

Med detta hälsar jag er hjärtligt välkomna till Hemmagjorda Hamburgare och önskar er godnatt och en härlig vårdag imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar