måndag 2 maj 2011

Lax och ugnsbakad potatis

God förmiddag!

Härligt att vakna till ännu en solig dag känner jag! Kan dock inte påstå att jag hade riktigt samma entusiasm när tösen väckte mig i gryningen med ett missnöjt tjut. Men efter tuttmat, blöjbyte, gos i sängen (rycka pappan i håret i hopp om reaktion) och ivrigt påhejande medan jag gjorde en snabb morgon yoga sover hon nu igen.

Helgen som gick var mycket behaglig. Familjen tillbringade många timmar i friska luften och den värmande solen. Igår packade vi in oss i bilen och åkte på utflykt till Gunnebo slott. Där var luften dock inte så värmande utan det blåste på rätt friskt. Men efter en promenad i rask takt med barnvagnen på halvknöliga slingrande skogsvägar fick vi upp värmen något. Till slut kom vi fram till Gunnebo slott, som inte alls såg ut som något slott. Men det var ett fint hus med vacker park, växthus, gårdskafé och ungefär hundrafemtioelva andra barnfamiljer. Tösen fick stifta bekantskap med en häst för första gången. Av minen att döma blir det nog ingen hästtjej av henne. När vi kom hem igen var alla superhungriga så jag matade tösen medan karln fixade käk till oss. Oj oj vilken god mat det blev då! Förstår inte hur han lyckades svänga ihop en sådan lyxmåltid på så kort tid. Stekt lax och hel potatis i ugn som verkligen blev kanongod och gick löjligt snabbt och lätt att tillaga. Säger jag som tittade på ;)
Jag bidrog med en vitlökssås som inte heller blev så dum.





Till 2 personer behövs:

4 potatisar
2 laxfilér
6 gröna färska sparrisar
några rädisor
1 bit gurka
1 tomat
salladsblad
salt
peppar
smör att steka i
folie

2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonäs
1 vitlöksklyfta
salt

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med potatisen. Tvätta eller skrubba den, men låt skalet vara kvar. Lägg potatisen på en tallrik och kör i mikron ca 6 minuter.

Koka upp saltat vatten i en kastrull. Bryt bort den nedersta delen på sparissen, skölj dem och dela dem på mitten. Lägg sparrisen i kastrullen och sjud ett par minuter. Häll av vattnet.

Ta potatisen ur mikron och packa in dem i folie. Alla i samma paket. Vi delade de största potatisarna på mitten eftersom det var olika storlek på dem. Släng med lite salt i paketet och sätt in i ugnen.

Salta och peppra fisken runt om och stek i stekpanna.

Lägg upp laxen på tallrikar tillsammans med sparris, tomat, sallad, gurka och rädisor.

Gör såsen genom att blanda majonäs, turkisk yoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt.

Ta ut potatisen ur ugnen och servera middagen!
En klick smör på potatis och sparris är inte helt fel ;) Olivolja, salt och peppar följde också med till bordet.

Som en bonus var denna potatistillagning praktisk när man har en bebis. Gör bara ett eget potatispaket till bebisen utan salt. Mosa potatisen direkt på tallrik med smör och en skvätt mjölk. Vår tjej fick dock ingen lax (eftersom föräldrarna ville ha den dyra fisken för sig själva:) utan köttfärssås och det gick också bra. Jag kan verkligen rekomendera den här potatisen! Skulle nog kunna göra en reklamfilm om den tror jag. Potatis som tillagas med skal behåller ju dessutom alla nyttigheter i sig och får finare färg än om den skalas. Godare också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar