söndag 1 maj 2011

Päronkräm

Sol och lite lagom västkustblåsigt här på 1 maj!

Får se vad vi ska hitta på idag. Igårkväll firade vi valborg på traditionellt vis på en lite hembygdsliknande gård här i närheten. Där fanns en gubbe som sålde korv med bröd, kaffestuga, en manskör, ett vårtal och en eld. Elden var i och för sig kanske historiens minsta, mer som en fackla skulle jag nog säga. Men på det hela taget ett mysigt firande. Tösen trivdes som fisken i vattnet i nästan precis 40 minuter. Sedan höjde hon tonläget och signalerade odiskret att det fick vara nog. Det började bli rätt kallt (snart ska vi lära oss att när man bor på kusten tar man vindtäta kläder med sig på kvällen :) så det var ok med oss. Smart av oss att ställa oss längst fram i folkmassan med bebis och barnvagn.. fast tanterna som fick bättre platser när vi väl trängt oss därifrån blev ju glada.

I veckan gjorde jag päronkräm till lillan. Hon har varit något skeptisk till all frukt utom katrinplommon så jag försöker på lite olika sätt här. Det var lite smart att göra kräm upptäckte jag eftersom man kan spara den i kylen till skillnad från ett färskt päron som blivit ätet till ungefär 5 % :)

Päronkräm

2 mogna päron
en skvätt vatten
citronsaft
1 msk potatismjöl

Skär päronet i mindre bitar och pressa över citron. Citronen gör att päronen inte blir bruna och man vill ju helst inte ha en brun kräm ;) Lägg päronen i en kastrull och häll på vatten så att täcker. Koka päronen tills de blivit mjuka. Ta kastrullen från plattan och mixa päronen med svavmixer. Det behöver inte bli helt slätt, gott med lite småbitar i. Bra tuggövning för bebisar också :)
Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll ner detta medan du rör eller vispar. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och koka upp. Ta från plattan så fort första bubblan syns (annars blir krämen seg). Häll upp krämen i en skål. Förvara i kylen. Gott för både stora och små!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar