fredag 29 april 2011

När Lubben kom till oss (fisk i foliepaket)

Goderafton!

En solig och skön dag blev det idag också :) Tösen och jag tog en morgonpromenad (fast hon sov bort större delen) ner till Fiskebäcks hamn och förbi fiskbilen på hemvägen. Vi äter alldeles för lite färsk fisk här hemma för att vara göteborgare kan jag tycka, men nu ska det bli ändring! Eftersom vi lite bakvänt åt fredagsburgaren på grillpremiären i måndags kändes det legitimt att göra plats för fisken denna fredags-grillkväll.

I vår familj tycker vi om att packa in saker i folie innan vi lägger dem på grillen. Mest av praktiska skäl som att det inte bränner lika lätt eller ramlar genom grillgallret, men också för att man kan slänga i allt möjligt som ger smak och så får man en saftig och fin maträtt! Det var alltså i folie även denna fisk skulle sluta sina dagar. Efter att ha konsulterat damen i fiskvagnen (som visserligen mest pratade med tösen) blev det en Lubb som fick följa med oss hem. Lubben, som är ungefär som en tjock torsk, underhöll tösen hela vägen hem, vilket var tur eftersom hon vid det här laget började bli rätt hungrig och trött på att sitta i vagnen.


Fisk i foliepaket

1 bit färsk fisk (vilken sort som helst fungerar, mängd efter antal personer)
1 citron i skivor
1 knippe dill
1 knipplök i skivor (ej stjälken)
smör
salt
folie







Salta fisken runt om. Lägg tre skivor citron i mitten av foliearket. Lägg fisken ovanpå citronerna. Lägg resten av citronerna på ena halvan av fisken tillsammans med löken och dillen. Vik över andra fiskhalvan. Lägg på ett par smörklickar eller om du har flytande smör. Vik ihop foliet till ett paket. Om fisken inte är så lång att den kan dubbelvikas eller om du har flera bitar kan man bara lägga citroner, lök och dill under och över istället. Fisken är klar när det går att sticka en kniv rakt ner utan motstånd.
Till fisken åt vi potatis och sparris (också tillagade i folie) en sallad och en kall sås med senap i.

Lubben innan grillen..

..och färdig att ätas!
Potatis och sparrispaket

mängd potatis efter hur många ni äter (jag tog en per person vilket var lite snålt..)
grön färsk sparris (2-3 per person)
1/2 citron
dillkvistar
folieark (ett per person)
salt
kvarnmalen svartpeppar

Skiva potatisen. Smörj foliearken med olja eller smör. Det gjorde inte jag och det brände fast kan jag säga. Lägg potatisskivorna på foliearken. Salta lite. Skölj sparrisen och skär bort den nedersta delen. Dela sparrisarna på mitten. Placera sparrisen ovanpå potatisskivorna. Lägg på ett par dillkvistar, pressa över citron och släng på lite salt och peppar. Vik ihop till paket. Potatispaketen och fiskpaketen kan tillagas samtidigt på grillen.


Sallad

en stor näve sockerärtor
rädisor
några salladsblad
en bit gurka
ett par tomater
stjälken från knipplöken (den som gick till fiskpaketet)
1/2 citron
olivolja
salt
peppar

Skölj sockerärtorna och skär dem på mitten. Skölj rädisorna och skiva. Skär gurka, tomat och sallad i lämpliga bitar. Skiva knipplöksstjälken. Lägg alltsammans i en skål. Pressa på rejält med citron. Skvätt på lite olivolja och smaka av med salt och peppar.

Den goda såsen

turkisk yoghurt
majonäs
citron
ett knippe dill
god senap av dijontyp (jag hade turen att hitta en delikat whiskey senap i kylen som jag tror svärföräldrarna lämnat :)
salt
peppar

Sleva upp turkisk yoghurt i en bunke. Räkna fyra stora slevar till fyra personer.
Klicka i ungefär en matsked majonäs och lika mycket senap. Klipp ner dillen. Kläm i citron efter smak. Salta och peppra och smaka av. Klart!
Denna såsen blev jättegod! både söt och syrlig men ändå mild. Passade mycket bra till både fisken och sparrisen.






Mycket smarrig grillkväll! Tösen fisk ett eget paket med lubb, citron och potatis. Potatisen var ingen höjdare och citronen (första gången hon åt) trodde hon nog att vi försökte förgifta henne med. Men lite lubb petade hon allt i sig :) Det blev dock en snabb grillkväll eftersom skuggan låg på oss och vinden blåste lite för friskt. Efterrätten lagades på grillen men fick lov att ätas inne i soffan.
Nu sover både karl och barn här så jag ska väl ansluta mig till dem snart.

Sov nu så gott och ha en härlig valborgsmässoafton imorgon!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar