onsdag 20 april 2011

Pannkakor och rabarberpaj

Godagens!

Just nu skulle jag och tösen varit påväg ut för att möta Fröken Olsson och båda barnen, men lillan somnade så jag passade på att steka pannkakor på mjölk som höll på att bli överåldrad. De blev dock inte så vidare värst idag. Vet ej om det beror på att jag freestylade lite och blandade rågsikt och extra fint vetemjöl för kakor (eftersom mjölet fortfarande är slut) eller om det bara var en dålig stekar-dag. Kan bli så ibland. 



För ca 10 pannkakor:

2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
3 ägg
6 dl mjölk (röd)
smör att steka i

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner mjölken lite i taget. Knäck till sist i äggen.
Smält lite smör i en panna och börja steket. Och ni vet väl: att första pannkakan får alltid hunden!

Med blåbär och grädde blev det ändå mumsfilibabba!
 Något mer lyckat var årets rabarberpremiär hemma hos Fröken Olsson häromdagen. Vet någon förresten om det börjat komma rabarer i svenska trädgårdar än? Dessa kom från grönsaksdisken på ica och var förmodligen tyska eller liknande. Sommar smakade de i allafall!


Till denna pajen använde vi:

2 rabarberstänger
1 äpple
1 ask färska jordgubbar
mjöl
margarin
socker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda en smuldeg med fingrarna av mjöl, socker, och margarin (eller smör). Det ska bli smuligt men inte torrt. Smaka, om det är gott blir det gott!
Smörj en form. Skär rabarber och äpple i mindre bitar och lägg i formen. Sockra eventuellt lite på frukten. Smula över degen. Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått fin färg. Ta ut och skiva över jordgubbarna. Färska jordgubbar på toppen var en riktig hit kan jag lova! Servera med en god vaniljsås och en kopp kaffe. Perfekt som påskfika nu i dagarna :)


Nu ska jag kolla till tösen och släppa in Fröken Olsson med barn.
Ha en trevlig onsdag och hoppas solen skiner på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar